Ali ste vedeli za Club des Hachichins?

Ali ste vedeli za Club des Hachichins?

Club des Hachichins je bila skupina, ki jo je leta 1844 v Parizu ustanovil zdravnik Jacques-Joseph Moreau de Tours in ki se je ukvarjala s preučevanjem in eksperimentiranjem smole, pridobljene iz cvetov konoplje, ki se običajno uživa v obliki zelenkaste paste ali marmelade, mešane z maščobo, medom in pistacijami.

Seje so potekale mesečno na domu slikarja Josepha Ferdinanta Boissarda de Boisdenerja v hotelu de Lauzun (Hôtel Pimodan) na otoku Saint-Louis, v stanovanju, ki ga je slikarju najel baron Jérôme Pichon.



Nekaterih srečanj kluba Hachichin so se udeležili številni francoski znanstveniki, književniki in umetniki tistega časa. Théophile Gautier je bil eden prvih pesnikov, ki so se udeležili srečanj. Kasneje je napisal knjigo z naslovom"Le Club des hachichins", posvečeno tej organizaciji. Pred njo je februarja 1846 v reviji Revue des Deux Mondes objavil članek na to temo, v katerem je pojasnil vsebino in kontekst poskusov, ki so jih izvajali v Club des Hachichins. V uvodu knjige je opisan prvi obisk Théophila Gautiera v klubu:

"Nekega decembrskega večera sem v skladu s skrivnostnim pozivom, napisanim v enigmatičnih izrazih, ki so jih nekateri člani razumeli, drugi pa ne, prispel v odmaknjeno četrt, nekakšno oazo samote sredi Pariza, ki jo reka, tako da jo obdaja s svojima rokama, V stari hiši na otoku Saint-Louis, v hotelu Pimodan, ki ga je zgradil Lauzun, je imel nenavadni klub, katerega član sem pred kratkim postal, mesečna srečanja, ki sem se jih nameraval prvič udeležiti.



Théophile Gautier je povabil nekaj svojih prijateljev in postopoma prispeval k širitvi kluba Hachichins. Tu je zlasti prvič spoznal Charlesa Baudelaira. Pesnika sta postala tesna prijatelja in Théophile Gautier je napisal predgovor k "Hachichinom". Cvetovi zla "Slavna mojstrovina Charlesa Baudelaira.  

Baudelaire se je občasno vračal v Hôtel Pimodan in pozneje opisal nekaj svojih izkušenj v klubu v svojem delu " Umetni raji "Študija o učinkih smole, pridobljene iz cvetov konoplje.

Nekaj časa, med letoma 1843 in 1845, je celo živel v stanovanju nad klubom Hachichins (najel ga je za 350 frankov in v njem našel navdih za pesem " Povabilo na potovanje").

Klub so občasno obiskovali tudi slikarja Honoré Daumier in Eugène Delacroix ter pisatelji Gérard de Nerval, Gustave Flaubert, Alexandre Dumas in Honoré de Balzac.  

Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.