Od srečanja med konopljo in Ameriko do razvoja njunega odnosa

Od srečanja med konopljo in Ameriko do razvoja njunega odnosa




Od srečanja med konopljo in Ameriko do razvoja njunegaodnosa Ustanovni očetje Amerike so bili poznavalci konoplje.

Ko je Kolumb pristal, je bila konoplja drugi najpogostejši material, ki se je uporabljal pri gradnji ladij. Tri Kolumbove ladje so imele jadra in vrvi iz konoplje.




Kar zadeva ustanovne očete, so bili George Washington, John Adams in Thomas Jefferson navdušeni pridelovalci konoplje. Benjamin Franklin je izdeloval svoj konopljin papir, prva dva osnutka Deklaracije o neodvisnosti pa sta bila prav tako napisana na konopljinem papirju. Prepoved konoplje se v veliki meri pripisuje trem posameznikom: Richardu Nixonu, Harryju J. Anslingerju in Williamu Randolphu Hearstu.

Vojna proti drogam je bila posledica kampanje predsednika Richarda Nixona leta 1973, demonizacija konoplje pa se je začela že pol stoletja prej. W. R. Hearst je bil v dvajsetih letih 20. stoletja lastnik največje časopisne trgovine in je imel v lasti tudi obsežna zemljišča, zasajena z drevesi. Pravijo, da se je Hearst bal gojenja konoplje, saj je ta veliko učinkovitejša od papirja na lesni osnovi, ki ga poznamo danes.

Medtem ko drevesa rastejo tudi do 80 let, lahko konopljo požanjemo v samo štirih mesecih.
Konoplja vsebuje tudi manj lignina in večjo koncentracijo celuloze, zato je veliko bolj uporaben vir papirja kot drevesa. Hearst je vedel, da bo konoplja resno ogrozila njegovo industrijo in tudi vrednost njegovih nepremičnin, zato je začel neusmiljeno propagandno kampanjo proti konoplji.

Hearst je skušal demonizirati konopljo, zato je populariziral ime "marihuana", da bi ustvaril združitev in konopljo povezal z drogami ter jo prikazal v negativni luči.

Zaradi te spretno organizirane demonizacije je bila marihuana leta 1970 uvrščena na seznam 1 Zakona o nadzorovanih snoveh.

Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.