
Dekarboksilacija smole CBD: kako deluje?
|
|
Čas branja 4 min
|
|
Čas branja 4 min
VSEBINE
Morda ste že slišali za izraz dekarboksilacija? Ali pa se vam ta beseda zdi barbarska? Brez panike, razložil vam bom, zakaj je ta kemični proces tako pomemben za uživanje vaših smole CBD smole na najboljši možni način. Dekarboksilacija smole CBD za vas ne bo imela več nobenih skrivnosti!
Ste potrošnik CBD in še nikoli niste slišali te besede? Brez skrbi, to se dogaja ves čas. Mama je tukaj, da vam vse razloži.
To je kemični postopek, ki aktivira kanabinoide v konoplji. Natančneje, kanabinoidi, ki so naravno prisotni v rastlini, so dejansko v obliki kisline (čeprav to običajno ni navedeno). Biološko gledano so to neaktivne molekule, ki ne bodo učinkovito sodelovale z našim endokanabinoidnim sistemom.
Namesto CBD se uporablja izraz CBDA (kanabidiolna kislina), čeprav zaradi preprostosti pogosto rečemo CBD namesto CBDA, ko govorimo o kanabidioli, ki je naravno prisoten v rastlini konoplje. Vendar je tehnično gledano CBDA.
Pri dekarboksilaciji se molekula segreje in iz nje odstrani karboksilna skupina (COOH), ki se nato pretvori v aktivni CBD. CBDA se za določen čas segreje na določeno temperaturo. Zaradi toplote se karboksilna skupina sprosti v obliki ogljikovega dioksida.
Kakšen je namen dekarboksilacije? Zakaj se s tem ukvarjamo? Namen tega kemijskega postopka je pretvoriti CBDA v CBD, z drugimi besedami, iz neaktivne molekule preiti v aktivno.
Dekarboksilacija je potrebna, če želite CBD uživati drugače kot z uparjanjem ali sežiganjem (kar ni priporočljivo), če veste. kako pripraviti infuzijo cvetov CBDcvetov ali pri kuhanju, ali če želite uporabiti ekstrakcijo CBD...
Dekarboksilacija je pomembna za učinke CBD . S tem korakom lahko molekula CBD učinkoviteje sodeluje z receptorji endokanabinoidnega sistema, kar optimizira lastnosti CBD.
Drugače povedano, če je smola CBD dekarboksilirana, boste občutili več njenih potencialnih učinkov. Protivnetni, analgetični, pomirjevalni in anksiolitični potencial CBD je vaš!
Dekarboksilacija poveča biološko razpoložljivost CBD. Tako potrebujete manj CBD, da dosežete enak učinek.
Poleg tega lahko smolo CBD, ki je bila dekarboksilirana, uporabljate na več načinov za uživanje CBD: z uparjanjem, različnimi pripravki (olja, balzami itd.).
Dekarboksilacijo lahko izvedemo na več načinov. Pokazal vam bom korake, ki jim morate slediti, in videli boste, kako preprosto je.
To je najpogostejši način, pri katerem se uporablja klasična pečica. Pečico najprej segrejte na 110 °C do 120 °C. Bodite previdni, saj lahko previsoka temperatura razgradi terpene in kanabinoide.
Smolo previdno položite na list mastnega papirja ali v posodo, odporno na pečico. Ko pečica doseže ustrezno temperaturo, smolo segrevajtepribližno 30-40 minut. Spremljajte jo: njena barva lahko rahlo potemni, vendar se ne sme zažgati. Pred uporabo pustite, da se smola ohladi.
To je hitra in praktična metoda za majhne količine. Vendar je treba paziti, da se smola ne pregreje ali celo zažge.
Smolo dajte v posodo ali steklen ali keramičen kozarec, primeren za mikrovalovno pečico. Po možnosti s pokrovom, da ohranite hlapne terpene. Mikrovalovno pečico segrevajte na srednjo moč (približno 500 W), da se postopoma segreje.
Nadaljujte po korakih: segrevajte smolo v 10-15-sekundnih intervalih in med vsakim segrevanjem ne pozabite premešati. Dekarboksilacija traja od 1 do 2 minuti, odvisno od količine in konsistence izdelka. To zahteva več pozornosti.
Bodite pozorni na teksturo in okus. Tako kot v tradicionalni pečici se smola ne sme zažgati, temveč rahlo potemniti. Pred uporabo pustite, da se ohladi.
Obstaja še ena možnost: vodna kopel, nežna, a učinkovita metoda aktiviranja CBD, ki hkrati ščiti terpene in kanabinoide.
Ponev ali posodo za pečenje napolnite z vodo in zavrite do (blagega) vrenja. Zmanjšajte temperaturo, da voda vre (90-100 °C). Nato v vodo potisnite hermetično zaprt steklen kozarec (v katerem je smola CBD°). Kozarec mora biti do polovice potopljen.
Kozarec naj bo v vroči vodi 1 do 2 uri. S tem se smola nežno segreje. Preverite, ali je pokrov kozarca rahlo zrahljan. Ne pozabite ga na pol poti premešati, da zagotovite homogenost izdelka.
Po dekarboksilaciji seveda pazite, da kozarec vzamete iz vode, in počakajte, da se ohladi.