thcp

Kaj je THCP? Vse, kar morate vedeti o tej molekuli

Konoplja je biokemično zelo raznolika. Zanimanje za te različne učinke in lastnosti narašča že nekaj let. Prav v tem obdobju, leta 2019, je bil odkrit THCP (tetrahidrokanabiforol), o katerem bi vam rad danes spregovoril.

Kaj je tetrahidrokanabifol (THCP)?

Zdaj je mogočekupiti THCP. Tetrahidrokanabifol (THCP) je kanabinoid, tj. kanabinoid, ki se naravno proizvaja v konoplji in je bil odkrit pred kratkim. Novost te molekule s presenetljivimi učinki zdaj vzbuja veliko znanstvenega zanimanja, pa tudi rekreativno uporabo. Odlikujeta jo edinstvena kemijska struktura in moč, ki presega celo THC.

Danes so lahko nekateri izdelki v trgovinah s CBD obogateni s THCP, čeprav o dolgoročnih učinkih na človeško telo še vedno ni jasnih podatkov.

Kako THCP ločiti od THC?

THCP se razlikuje od večine kanabinoidov. Verjetno se sprašujete, zakaj, in odgovor je preprost: njegova molekularna struktura.

V primerjavi s THC, ki ima tudi sam zelo močne učinke na možgane , velja THCP za še močnejšega. To je posledica njegove molekularne strukture z daljšo stransko verigo. Ima dva ogljikova atoma več kot THC, zato je njegova povezava s kanabinoidnimi receptorji v možganih (CB1 in CB2) še učinkovitejša. Receptorje CB1 doseže 30-krat hitreje.

Kako se THCP "proizvaja"?

Kot si verjetno lahko predstavljate, se THCP naravno proizvaja v konoplji. Vendar je v tem kontekstu njegov odmerek še posebej majhen. Zato je trajalo tako dolgo, da smo odkrili to molekulo.

Danes se začenjajo izvajati študije o ustvarjanju izdelkov, obogatenih s THCP, in znanstvene raziskave o njegovih morebitnih koristih. Vendar ne pozabite, da je ta kanabinoid relativno nov in da je potrebnih še več raziskav za popolno razumevanje njegovih kratkoročnih in dolgoročnih učinkov.

THCP se lahko pridobiva z ekstrakcijo s topilom ali superkritično ekstrakcijo s CO2. Trenutno potekajo tudi študije o kemični sintezi THCP, čeprav je treba informacije o tem obravnavati previdno.

Ali je THCP psihoaktiven?

Tetrahidrokanabifol (THCP) velja za potencialno psihoaktivno snov, čeprav so potrebne nadaljnje študije, da bi razumeli njegov vpliv na možgane.

Njegova visoka afiniteta do kanabinoidnih receptorjev kaže, da bi lahko povzročil psihotropne učinke, podobne ali močnejše od THC. Toda kot verjetno veste, je izkušnja s kanabinoidi pri vsakem posamezniku drugačna.

Kakšni so učinki THCP?

Še enkrat vas opozarjam, da lastnosti THCP temeljijo izključno na študijah, ki so jih izvedli farmacevtski laboratoriji, vendar je za ta morebitna odkritja malo časa nazaj, zato bodite previdni.

Kot sem že dejal, ima THCP zelo podobne učinke kot THC. To pomeni, da lahko enake značilnosti najdemo tudi v njegovih koristih. Zato naj bi imelsproščujoče in anksiolitične lastnosti,zlasti za spodbujanje spanja. Zaradiprotivnetnih in analgetičnih lastnosti bi lahko bil koristen tudi pri nekaterih patologijah, vendar se je seveda priporočljivo pri vsaki zdravstveni težavi posvetovati z zdravnikom.

Je THCP lahko nevaren?

Vedeti morate, da ima THCP določeno hitrost absorpcije in moč, zaradi česar ga je treba uživati previdno.. Priporočamo, da ga ne jemljete pred vožnjo. Če ga morate vzeti, vam svetujem, da začnete z jemanjem zelo majhnih odmerkov, da ugotovite, kakšne učinke ima na vas, preden ga vzamete več.

Njegovi neželeni učinki so zelo podobni stranskim učinkom THC, čeprav THCP še ni razkril vseh svojih skrivnosti. Lahko se pojavijo rdeče oči, paranoja, zaspanost in utrujenost, tahikardija, suha usta, bruhanje itd. neželeni učinki so zelo podobni tistim pri THC.

Če se želite zabavati, pazite na odmerek!

Ali je THCP zakonit?

Glede na nedavna odkritja o THCP je zakonitost njegove uporabe še vedno nejasna. Ni uvrščen na seznam nadzorovanih izdelkov, vendar ni brez omejitev. V Franciji je njegova prodaja dovoljena pod pogojem, da izdelek vsebuje manj kot 0,3 % THC. Čas bo pokazal!

Zdaj veste vse, kar je treba vedeti o THCP. Kratkoročni in dolgoročni učinki THCP so tako kot njegova zakonitost še vedno zelo nejasni. Vendar mu ne manjka potenciala. Farmacevtski laboratoriji so to že spoznali, nedvomno pa je mogoče pridobiti številne koristi. Vendar je za zdaj najbolje, da se odločite za previdnost!

Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.