Konoplja in njena uporaba

Konoplja in njena uporaba

Konoplja je vrsta rastline iz družine Cannabaceae. Pridelovalci jo cenijo zaradi velikosti stebla in nizke vsebnosti THC iz vrste, ki jo botaniki imenujejo Cannabis sativa L.

Čeprav gre za isto botanično vrsto, se izraz "konoplja" zdaj raje uporablja za industrijsko rastlino in njena rastlinska vlakna, medtem ko znanstveniki za psihoaktivno obliko, ki se uporablja v rekreativne namene, uporabljajo izraz "konoplja".




Industrijska konoplja je rastlina s koreninami, ki lahko zraste več kot štiri metre v višino. Zaradi njene robustnosti za njeno gojenje ne potrebujemo pesticidov.

Konoplja se uporablja za številne namene, med drugim za tekstil, gradbeništvo, zvočno in toplotno izolacijo, kozmetiko, olja, posteljnino in vrvi.

Uporablja se tudi kot gorivo, v papirni industriji, za prehrano ljudi in živali, kot biogorivo ter v medicinske in rekreacijske namene.

Zanimanje za celoten sektor konoplje se je ponovno povečalo zaradi rasti cen nafte in vse večje okoljske ozaveščenosti.

Francija je zdaj vodilna v Evropi z letno proizvodnjo 50 000 ton (100 000 ton v Evropski uniji) in največjo raznolikostjo certificiranih industrijskih semen na svetu.


Zgodovina konoplje

Konoplja je bila ena prvih rastlin, ki jih je človek gojil od neotlita dalje, kar je bila sedeča faza, povezana z razvojem živinoreje in kmetijstva.

Na Kitajskem so njegova vlakna uporabljali za izdelavo oblačil že 600 let pred našim štetjem, v Evropi pa v srednjem veku. Zahodna kraljeva oblačila so bila pogosto izdelana iz mešanice konoplje in lanu.

 


Gutenbergova prva Biblija je bila celo natisnjena na konopljinem papirju. Konopljin papir se je v Evropi pogosto uporabljal vse do 19. stoletja, ko so konopljina vlakna zamenjali z bombažem, ki izvira iz Amerike.

V zadnjem času se odporna vlakna konoplje uporabljajo za izdelavo tekstila za vojaške namene.

Ob koncu druge svetovne vojne so jih nadomestila sintetična vlakna z bolj pravilnim tkanjem. Konopljina vlakna se že dolgo uporabljajo tudi za izdelavo bankovcev.

Prav tako so idealna za izdelavo vrvi in se že dolgo uporabljajo kot surovina za ladijska jadra. Leta 1661 je Colbert dal v Rochefortu zgraditi tovarno Corderie Royale, da bi lahko težke vrvi, ki se uporabljajo na ladjah, izdelovali v Franciji. Tako izdelane konopljine vrvi so bile lahko dolge do dolžine kabla, tj. skoraj 200 metrov, njihov premer pa je lahko presegal tudi 20 centimetrov. Za predstavo o trdnosti takšnih vrvi lahko navedemo, da ima konopljina vrv s premerom 1,2 centimetra pretržno obremenitev približno 1 100 kilogramov.






Posebna uporaba semen Konopljino seme, znano tudi kot konopljino seme, se uporablja zaradi svojih hranilnih lastnosti v obliki olja ali, povsem naravno, semen. Oluščeno konopljino seme vsebuje naslednji delež makrohranil:






- Olje, pridobljeno s stiskanjem konopljinih semen, je zaradi vsebnosti maščobnih kislin omega-3 in omega-6 GLA ter nizke vsebnosti nasičenih maščobnih kislin zelo dobro ocenjeno kot dietno.

 




Glosar konoplje

Da bi se konoplja štela za industrijsko konopljo in bi jo zato lahko zakonito gojili v Franciji, mora izvirati iz sorte z vsebnostjo THC, ki je manjša ali enaka 0,2 %.
Ko so stebla retuširana (macerirana), se iz slame gojene konoplje pridobijo konopljina vlakna, ki so sestavljena iz obrobnega dela stebla in mehkega osrednjega dela, imenovanega chenvotte. Po mikanju (vlakna se razpletejo in prezračijo) postane vlakno konopljina volna.
    - Pridelovalec konoplje je oseba, ki se ukvarja s konopljo. Izraz "chanvrière" se lahko nanaša tudi na zadrugo pridelovalcev konoplje.

    - "Chènevière" ali "canebière" na jugu Francije označuje polje konoplje.

    - Konopljino seme je znano kot čenvis.

    - Chenevotte je oleseneli del stebla, notranja sredica, ki ostane po ločitvi vlaken.

    - Železar je tkalec konoplje.

    - Sušilnica za konopljo je sušilnica, ki so jo nekoč uporabljali za sušenje konoplje.


afghan Opomba: Različni akterji v sektorju industrijske konoplje, ki ni namenjena rekreaciji, za splošno poimenovanje konoplje in njenih podvrst raje uporabljajo izraze konoplja, gojena konoplja, kmetijska konoplja, konoplja za delo, indijska konoplja, konoplja ali divja konoplja.
Rekreativni pridelovalci pa uporabljajo latinsko terminologijo botanične nomenklature: Cannabis, sativa, indica, afghanica ali ruderalis.

Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.