Spremljevalni učinek in kanabinoidi

Učinek spremljevalcev: CBD, CBN, CBG ...

Učinek spremstva

Če si pozorno ogledate cvetove CBD, boste videli, da so prekriti s trihomi, lepljivimi, svetlečimi pikami smole - interakcije kanabinoidov.


Predvsem v tej smoli je na stotine zdravilnih spojin, ki prispevajo k učinkom in koristim konoplje.
Verjetno že poznate dva najbolj znana kanabinoida, ki ju najdemo v konoplji, THC in CBD, vendar obstajajo še številni drugi, ki jih rastlina proizvaja v manjših količinah in imajo bistveno vlogo pri splošnih učinkih, ki jih povzroči uživanje cvetov konoplje.

Kaj je učinek spremstva?


Gre za dejstvo, da lahko dve ali več kemičnih spojin deluje sinergistično, če jih zaužijemo skupaj, in tako povzroči učinke, ki jih ne bi opazili, če bi jih zaužili samostojno.

 

Ko uživamo konopljo, naše telo absorbira na stotine rastlinskih spojin. Vsaka od njih povzroča svoje posebne učinke, kombinacija teh pa ima za posledico splošni učinek: to je znano kot učinek entourage.


Za ponazoritev spremljevalnega učinka vzemimo za primer dva najbolj znana kanabinoida, THC in CBD. V študiji, izvedeni leta 2010, so bolniki, ki so trpeli za bolečinami zaradi raka, prejemali bodisi čisti izvleček THC bodisi izvleček konoplje, ki je vseboval vse kanabinoide. Ugotovljeno je bilo, da so bolniki, ki so prejemali kombinacijo kanabinoidov, poročali o manjši bolečini kot tisti, ki so prejemali le čisti THC.


Konoplja je veliko več kot THC in CBD. Proizvaja tudi približno sto drugih kanabinoidov, kot so CBNVsebuje tudi terpene, aromatične spojine, ki jih najdemo v eteričnih oljih, kot so sivka, pomaranča, črni poper in evkaliptus.

Dr. Ethan Russo, nevrolog in farmakolog, je odkril, da kanabinoidi CBD in CBG zavirajo bakterijske okužbe s stafilokokom MRSA in da so še učinkovitejši v kombinaciji s terpenom pinenom, ki se bori proti MRSA, ali v kombinaciji z drugimi terpeni, ki povečujejo prepustnost kože.

Vendar moramo ostati previdni in preudarni, saj je bilo doslej opravljenih le malo študij o sinergijah med različnimi kanabinoidi, ki še niso pripravljeni razkriti vseh svojih skrivnosti.
Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.