Gojenje v zaprtih prostorih

Različni načini gojenja (v zaprtih prostorih, rastlinjaku in na prostem)

Konopljo že dolgo gojijo na prostem.







Pravzaprav je ena najstarejših kmetijskih rastlin. Po drugi strani pa je gojenje v zaprtih prostorih dokaj novo, saj obstaja manj kot stoletje. Enako velja za gojenje pod steklom, ki je relativno novo. Večina napredka pri pridelavi konoplje je bila dosežena v obdobju gojenja v zaprtih prostorih, razvoj tehnologije pa nam je omogočil razširiti naše znanje o rastlini. Toda kakšne so prednosti posameznih načinov gojenja?


Naravno okolje in nadzorovano okolje





Okolje je najpomembnejši dejavnik uspešnega pridelka. Prednost gojenja v zaprtih prostorih je, da lahko pridelovalec nadzoruje okolje. Nadzor temperature, virov svetlobe, proizvodnje C02 in vlage pomaga ustvariti stabilno okolje, ki omogoča rastlinam, da rastejo po svojih najboljših močeh brez nevarnosti zunanjih motenj.

Vendar pa je poustvarjanje naravnega okolja v zaprtih prostorih lahko zapleteno, zlasti pri nadzoru škodljivcev (molji, pajki, mušice itd.).

Novi trend pri gojenju konoplje so tudi rastlinjaki.

S cenovno ugodno strukturo, manjšim številom luči in manjšim prezračevanjem kot v zaprtih prostorih lahko pridelovalci konopljo pridelujejo vse leto na skoraj vseh zemljepisnih širinah. V rastlinjaku je glavna prednost možnost uravnavanja osvetlitve in dodajanja umetne svetlobe poleg sončne svetlobe.

Sezono pridelave je mogoče podaljšati v jesen in zimo z dodajanjem luči ob oblačnih dnevih, ki ostanejo prižgane dlje, da nadomestijo krajše dneve. Vendar ne gre le za povečanje količine energije. V dobro zasnovanem rastlinjaku je temperatura ponoči ali zgodaj spomladi višja od nizkih zunanjih temperatur. V hladnem obdobju je mogoče rastlinjak preprosto ogrevati.



Takšna mikroklima omogoča prilagodljivost, ki je pri gojenju v zaprtih prostorih ali na prostem ni. Sončni žarki segrevajo zrak in zemljo, prozorne stene pa ohranjajo vlažnost in toploto v rastlinjaku na optimalni, nastavljivi ravni. Po drugi strani pa gojenje na prostem zahteva klimo, primerno za rastlino, tj. dobro izpostavljenost soncu, tople dni, blage noči in nizko vlažnost.


Razlike v stroških med gojenjem v zaprtih prostorih, rastlinjakih in na prostem



Vse tri vrste gojenja zahtevajo precejšnje začetne stroške. V podjetju za gojenje konoplje se stroški dela razlikujejo glede na to, ali se pridelek goji v zaprtih prostorih, v rastlinjaku ali na prostem.



Na vrtu v zaprtih prostorih je lahko več žetve na leto in vedno je treba nekaj narediti: obrezovanje, usposabljanje, zalivanje, hranjenje itd. Na prostem pa je običajno le ena žetev na leto. Za velik nasad na prostem so lahko do žetve potrebni le štirje ljudje, za razliko od nasada v zaprtih prostorih, ki jih potrebuje več.

Visoki stroški gojenja v zaprtih prostorih se povrnejo s celoletnimi pridelki in močnejšimi, na splošno kakovostnejšimi pridelki.

V primeru gojenja v rastlinjaku so stroški električne energije nižji kot pri gojenju v zaprtih prostorih. Kljub temu so pridelki na splošno bolj enakomerni kot pri gojenju v zaprtih prostorih ali na prostem.

Glede na naraščajoče stroške energije in vedno večje povpraševanje se zdi gojenje na prostem odlična alternativa, ki omogoča ponujanje kakovostnih proizvodov po zelo ugodni ceni.


Kakovost konoplje

Pridelava v zaprtih prostorih slovi kot proizvodnja vrhunskih izdelkov.
Zmožnost nadzora nad okoljem in hitrejše vzgoje je omogočila nastanek novih sort s številnimi in raznolikimi organoleptičnimi profili.


Vnos visoke ravni CO2 spodbuja rast popkov, ki se jim ni treba boriti z vetrom in dežjem ali katerim koli naravnim elementom, ki bi jih lahko poškodoval. Na prostem cvetovi morda niso videti popolno, vendar njihove arome in učinki niso nič manj ohranjeni.

Pravzaprav imajo nekateri ljudje raje ekološko konopljo, gojeno na prostem, kot katero koli konopljo, gojeno v zaprtih prostorih.

Ideja, da je terroir tako kot pri vinu pomemben pri procesu, v katerem si rastlina prisvoji značilnosti okolja, ni brez podlage.

Zato morate zdaj vse, kar morate storiti, presoditi sami.

Pripravite se, pripravite se, konoplja !!!!

Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.