Gojenje konoplje v Franciji

Gojenje konoplje v Franciji

Cannabis sativa se od svoje sestrične Cannabis indica, ki je v Franciji prepovedana, razlikuje po vsebnosti THC (tetrahidrokanabinola). Za konopljo veljajo francoski in evropski predpisi, ki v Evropski uniji dovoljujejo sorte z manj kot 0,2 % THC. Zato morajo biti uporabljena semena certificirana in registrirana v evropskem katalogu. 

Kljub tem omejitvam je Francija daleč največja proizvajalka konoplje v Evropi, kot je razvidno iz grafa EIHA (Evropsko združenje za industrijsko konopljo):

 

Francija je vodilna v proizvodnji konoplje v Evropi - Mama Kana
Površina s konopljo v Evropi leta 2016 (v hektarjih)

Čeprav gojenje konoplje sega v sam začetek človeštva, je v 20. stoletju zaradi pomanjkanja zanimanja skoraj izginilo. Danes se zanimanje zanjo ponovno povečuje, saj popolnoma ustreza pričakovanjem družbe in okolja.

Konoplja je zelo odporna rastlina, ki je malo dovzetna za bolezni. Zaradi hitre rasti in majhne porabe energije jo je enostavno gojiti brez GSO ali pesticidov. Njen življenjski cikel traja od štiri do pet mesecev, zato jo je mogoče pridelati hitro, pridelki pa so visoki. Konoplja je zato ugoden pridelek tako z gospodarskega kot ekološkega vidika. 

Francoska industrija je te prednosti upoštevala in ponuja gojenje konoplje brez GSO, herbicidov, fungicidov in insekticidov.

Deležniki francoskega sektorja so združeni v kolegiju proizvajalcev in predelovalcev(Interchanvre), ki se razprostira na štirih koncih Francije.

Igralci v industriji konoplje v Franciji - Mama Kana

 Deležniki v francoski industriji konoplje

Deležniki francoske industrije si prizadevajo za ekološko odgovorno pridelavo. Od obiranja do industrijske predelave je postopek 100-odstotno mehanski in se ne uporabljajo kemikalije.

Poleg tega se skoraj polovica proizvodnje (45 %) uporabi na lokalni ravni, kar spodbuja biogospodarstvo.

Konoplja je zaradi svojih dobrih lastnosti in raznolikosti prodajnih možnosti "samorodni kamenček" v svetu kmetijstva.

Kljub temu je ta industrija še vedno slabo priznana, zato moramo francosko konopljo braniti vsi. S svojimi odločitvami lahko kot distributerji in potrošniki pripomoremo k temu, da bo panoga uveljavila svojo vodilno vlogo, in objavimo prizadevanja na področju inovacij, spoštovanja okolja in družbene odgovornosti. 

Viri: InterChanvre

Nazaj na blog

Pustite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.